Buidelen vond zijn oorsprong in de jaren ’70 in een ziekenhuis in Colombia. Toen was er een tekort aan couveuses in dit ziekenhuis, dus als noodoplossing werden baby’s na stabilisatie op de blote borst van hun moeder gelegd, waardoor ze soms ook eerder mee naar huis mochten. Per toeval ontdekte men dat dit een positief effect had op zowel de baby’s als de ouders. Vanwege deze gunstige effecten groeide wereldwijd de interesse in buidelen en werd er steeds meer onderzoek naar verricht. Ook westerse ziekenhuizen namen deze praktijk over. In 1986 introduceerde neonatoloog Richard de Leeuw het buidelen in Amsterdam.
Buidelen met een te vroeg geboren baby is een cruciale en vaak emotionele stap in het herstelproces na een vroeggeboorte. Wanneer je baby prematuur of dysmatuur ter wereld komt, kan het zijn dat hij of zij een tijdje in de couveuse moet verblijven. Dit betekent vaak dat je als ouder de eerste belangrijke momenten met je baby moet missen en dat de afstand tussen jullie beide extra groot kan voelen. Gelukkig biedt buidelen, ook wel bekend als kangoeroën, een manier om dit gemiste contact in te halen en een sterke band op te bouwen.
Bij buidelen wordt je baby met alleen een luier aan op je blote borst gelegd, met een zachte omslagdoek eroverheen. Vooral bij baby’s die te vroeg geboren zijn, is huid-op-huid contact van onschatbare waarde. Het helpt de overgang van de warme baarmoeder naar de wereld buiten te verzachten. Zorg ervoor dat je zelf lekker zit en voldoende ondersteund wordt met bijvoorbeeld een borstvoedingskussen.
Positieve effecten van kangoeroën
Door dit intieme contact van buidelen wordt je baby rustiger, zijn hartslag wordt regelmatiger en zijn bloeddruk daalt. Bovendien verbetert het de vertering van voedsel, wat resulteert in minder energieverbruik en een betere groei.
Het allerbelangrijkste wat je kunt doen na een vroeggeboorte is er zijn voor je baby. Praten, zingen, aanraken en knuffelen zijn van onschatbare waarde om je baby geborgenheid en steun te bieden. Zodra je baby stabiel genoeg is, kan je met hem/haar buidelen. Dit houdt in dat je meerdere keren per dag een uur of langer met je baby op je blote borst ligt. Gelukkig hebben alle ziekenhuizen voorzieningen op de couveuseafdeling, zoals (buidel)stoelen en kamerschermen, zodat dit mogelijk is.
Huid-op-huid contact zorgt voor gevoel van steun en veiligheid
Het effect van buidelen op zowel jou als je baby is buitengewoon positief. Huid-op-huid contact creëert een gevoel van steun en veiligheid, waardoor het vertrouwen groeit en de liefde die nodig is voor een goede hechting.
Vermindert stress en pijnbeleving
Het bevordert de band tussen jou en je baby, creëert een positief effect op de hartslag en ademhaling van je baby, vermindert stress en pijnbeleving, en stimuleert het slagen van borstvoeding.
Stimuleert het slagen van borstvoeding
Wanneer je baby nog sondevoeding krijgt, kan buidelen een mooie gelegenheid zijn om langzaam over te stappen naar borstvoeding. Het huid-op-huid-contact tijdens het buidelen stimuleert de productie van moedermelk, zowel bij jou als bij je baby, omdat het de aanmaak van oxytocine bevordert, ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’. Dit hormoon is essentieel voor het op gang brengen van de borstvoeding en het opwekken van de toeschietreflex wanneer je je baby aanlegt als hij/zij sterk genoeg is om zelf te drinken.
Overleg met de verpleegkundigen op de neonatologieafdeling hoe vaak per dag buidelen prettig is voor jouw baby. Soms kunnen de prikkels van het in en uit de couveuse halen teveel zijn voor premature baby’s, en gaat de voorkeur uit naar minder vaak, maar langer achter elkaar buidelen. En vergeet niet: zelfzorg is essentieel in deze uitdagende periode. Vraag om hulp van familie en vrienden en wees niet te hard voor jezelf als het een keer niet lukt. Uiteindelijk is het zorgen voor jezelf net zo belangrijk als het zorgen voor je baby.
In dit filmpje kunt je de voordelen nog eens bekijken van het kangoeroën.