Het moment waarop je thuiskomt met je pasgeboren baby is altijd speciaal. Wanneer je baby te vroeg geboren wordt en een tijdje in de neonatologie heeft doorgebracht, kan dat moment een mix van vreugde, opluchting en zorgen met zich meebrengen. Het is een nieuw hoofdstuk in je reis als ouder. Hoewel het misschien overweldigend lijkt, zijn er manieren om jezelf en je baby te ondersteunen tijdens deze overgang. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij thuiskomen met je premature baby:

Bereid je thuisomgeving voor

Voordat je je baby mee naar huis neemt, is het belangrijk om je thuisomgeving voor te bereiden. Zorg ervoor dat de babykamer klaar is, inclusief een comfortabel bedje, luiertafel, en alle benodigde babybenodigdheden binnen handbereik. Maak de ruimte rustig en comfortabel, zodat je baby zich veilig en geborgen voelt.

Leer de speciale behoeften van je baby kennen

Premature baby’s hebben vaak speciale behoeften en kunnen extra zorg en aandacht nodig hebben. Neem de tijd om de specifieke behoeften van je baby te leren kennen. Dit kan zijn het voedingsschema, medicatie en eventuele ontwikkelingsachterstanden die moeten worden aangepakt. Praat met de verpleegkundigen en artsen op de neonatologie afdeling om ervoor te zorgen dat je goed geรฏnformeerd bent over de zorg van je baby. Alle baby’s maar zeker premature baby’s hebben vaak last van darmkrampjes en persen, hoe deze krampjes te verlichten lees je in ons blog buikkrampjes bij baby’s.

Vraag om hulp en ondersteuning

Het zorgen voor een premature baby kan fysiek en emotioneel uitdagend zijn. Aarzel niet om hulp en ondersteuning in te roepen wanneer dat nodig is. Familie, vrienden en professionele hulpverleners kunnen allemaal een rol spelen bij het ondersteunen van jou en je baby tijdens deze periode van aanpassing. Je zal naast afspraken bij het consultatiebureau nog regelmatig afspraken hebben bij de kinderarts. Mogelijk zijn deze in combinatie een neonatologie verpleegkundige, logopediste en fysiotherapeut.

Met sondevoeding naar huis

Mogelijk heeft je baby nog een periode sondevoeding thuis nodig, in het ziekenhuis heb je stap voor stap sondevoeding leren geven. Dit kan een dubbel gevoel geven, eindelijk als gezinnetje samen thuis maar toch ook een best spannend met de sondevoeding. Thuis komt de kinderthuiszorg om je hierbij waar nodig te ondersteunen, bijvoorbeeld als je baby een nieuwe sonde nodig heeft.

Wees geduldig en mild voor jezelf

Het is belangrijk om geduldig en mild voor jezelf te zijn tijdens deze periode van aanpassing. Het kan even duren voordat je je draai gevonden hebt als ouder van een premature baby, en dat is helemaal okรฉ. Wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe rol en de uitdagingen die daarbij horen.

Zoek steun bij andere ouders van premature baby’s

23 Witte kaarten met mintgroene en zwarte tekst. Mijlpaalkaarten prematuur

Het kan enorm geruststellend zijn om steun te vinden bij andere ouders van premature baby’s. Zoek online naar steungroepen of praatgroepen waar je ervaringen kunt delen, Je kunt hier vragen kunt stellen en steun kunt vinden bij anderen die hetzelfde meemaken. Het delen van je verhaal en het horen van de verhalen van anderen kan enorm helpen bij het verwerken van je eigen emoties en het vinden van kracht en veerkracht. Care4Neo is de oudste neonatologie-patiรซntenvereniging van Europa en heeft als doel ouders van couveusekinderen een steuntje in de rug te geven.

 

Thuiskomen met een premature baby na een verblijf op de neonatologieafdeling is een mijlpaal om te vieren. Met de juiste voorbereiding, ondersteuning en liefdevolle zorg, kun je je baby helpen groeien en ontwikkelen in zijn nieuwe thuisomgeving.