De bevalling is misschien wel de meest bijzondere gebeurtenis die je meemaakt. De komst van een kindje is een grote verandering in je leven. Mensen over de hele wereld beleven dit allemaal op hun eigen manier. Dit zijn 10 bijzondere gebruiken die wereldwijd bestaan rondom de bevalling.

Negen maanden lang kijk je ernaar uit en dan is het moment daar eindelijk: je kindje komt eraan. Hoe ouders met deze speciale gebeurtenis omgaan, verschilt per cultuur en per land. Nederland staat bijvoorbeeld bekend om de thuisbevallingen, kraamzorg en beschuit met Muisjes. In België is het uitdelen van doopsuiker een bekende traditie. Welke gebruiken vind je in andere delen van de wereld?

De kraamtijd, de periode direct na de geboorte van een baby, is een cruciale fase voor zowel de moeder als de pasgeboren baby. Over de hele wereld worden verschillende tradities en gewoonten gehanteerd om de kraamvrouw te ondersteunen en haar herstel te bevorderen. Het is heel verschillend per land wat er van een kraamvrouw wordt verwacht. Deze tradities zijn vaak diep geworteld in de cultuur en geschiedenis van een land en weerspiegelen de zorg en aandacht die aan nieuwe moeders wordt besteed.

In dit Blog hebben we de tradities en gewoonten van verschillende landen beschreven. Hoe ze zijn ontstaan, welke specifieke rituelen en voedingsmiddelen hierbij horen, en hoe familie en gemeenschap een rol spelen in de ondersteuning van de kraamvrouw. Hierdoor hebben we niet alleen een dieper inzicht in de culturele rijkdom van kraamzorg gekregen, maar ook in de individuele behoefte aan zorg en herstel na de bevalling. Deze kennis kan een hulpverlener helpen een kraamvrouw met andere gewoontes en tradities te begrijpen en verwachtingen af te stemmen.

Mexico; 40 dagen niets doen

De quarantaine: Na een ongelofelijke prestatie heb je eindelijk je baby in je armen. Een hele opluchting, maar het herstel na de bevalling kan best tegenvallen. Om vrouwen hierbij een handje te helpen, bestaat in Latijns-Amerika la cuarentena, de quarantaine. Dit houdt in dat ze de eerste veertig dagen na de bevalling zich helemaal kunnen richten op hun herstel en de band met hun baby.

De kersverse moeder blijft in die periode binnen en mag geen klusjes doen. Alle ramen in huis blijven gesloten om moeder en kind te beschermen tegen tocht. Om de mama zoveel mogelijk uit te laten rusten, helpen familie en vrienden met klusjes in huis en koken. Dat laatste gebeurt trouwens volgens strenge regels: pittig eten staat in die veertig dagen niet op het menu. Ook seks is tijdens la cuarentena niet toegestaan. Zo krijg je als jonge moeder de rust en tijd om zo goed mogelijk te herstellen.

Nederland; Beschuit met Muisjes

Kraamzorg: In Nederland is kraamzorg een uniek en belangrijk onderdeel van de postnatale zorg. Kraamverzorgenden, die speciaal zijn opgeleid, bezoeken het huis van de kraamvrouw dagelijks gedurende ongeveer een week na de bevalling. Ze helpen met medische controles zoals het monitoren van de temperatuur en de genezing van de moeder. Tevens controleert de kraamverzorgende samen met de verloskundige de baby op tekenen van geelzucht en het bijhouden van het gewicht. De kraamverzorgende biedt ook praktische ondersteuning, zoals het helpen met borstvoeding, het verschonen van luiers en het baden van de baby. Daarnaast neemt ze vaak een klein deel huishoudelijke taken over, zoals het schoonmaken en bereiden van maaltijden. De moeder kan zich dan volledig concentreren op haar herstel en de zorg voor haar pasgeboren kind.
Beschuit met muisjes: Deze traditie is een manier om de geboorte van een baby te vieren. Beschuit met muisjes is beschuit belegd met anijszaadjes omhuld in roze (voor meisjes) of blauwe (voor jongens) suiker. Het aanbieden van dit zoete gerecht aan bezoekers symboliseert geluk en een nieuw begin. Het is een vrolijke en sociale traditie die benadrukt hoe belangrijk gemeenschap en familie zijn in deze periode.

India; 40 dagen bij ouders wonen

Japa: In veel Indiase culturen is het gebruikelijk dat de kraamvrouw naar het huis van haar ouders verhuist gedurende een periode van ongeveer 40 dagen na de bevalling. Tijdens deze tijd wordt ze verzorgd door haar moeder of andere vrouwelijke familieleden. Dit geeft haar de kans om volledig te rusten en zich te concentreren op de zorg voor haar pasgeboren baby zonder de stress van huishoudelijke verantwoordelijkheden.
Speciaal dieet: Het dieet van de kraamvrouw in India is gericht op het bevorderen van het herstel en de melkproductie. Voedingsmiddelen zoals ghee, kurkuma, mungbonen en speciale kruiden worden vaak gebruikt in maaltijden. Warme melk met saffraan en noten, en zoetigheden gemaakt van sesamzaad en jaggery (rauwe suiker) zijn ook gebruikelijk. Deze voedingsmiddelen worden geacht het lichaam van binnenuit te verwarmen en te helpen bij het herstel.

Nigeria; 3 maanden Omugmo

Omugwo: In de Igbo-cultuur van Nigeria, en in veel andere Nigeriaanse culturen, komt de moeder van de kraamvrouw of een oudere vrouwelijke familielid bij haar wonen na de bevalling. Dit ritueel, genaamd Omugwo, duurt meestal ongeveer drie maanden. De oudere vrouw helpt met de zorg voor de baby en neemt huishoudelijke taken over zodat de nieuwe moeder kan rusten en herstellen. Deze periode van zorg en begeleiding is bedoeld om zowel de fysieke als de emotionele gezondheid van de kraamvrouw te ondersteunen.
Traditionele medicijnen: In sommige delen van Nigeria worden kruiden en traditionele medicijnen gebruikt om het herstel van de kraamvrouw te bevorderen. Deze kunnen bestaan uit kruidenbaden, speciale drankjes en andere behandelingen. Deze worden beschouwd als bevorderlijk voor het herstel van de gezondheid en het voorkomen van toekomstige gezondheidsproblemen.

Japan; Huilende baby’s groeien sneller

Sango no hi: In Japan is het gebruikelijk dat de kraamvrouw na de bevalling gedurende een maand wordt verzorgd door haar moeder. Deze periode van rust en zorg staat bekend als “Sango no hi”. Gedurende deze tijd blijft de kraamvrouw meestal in het huis van haar ouders, waar ze zich kan concentreren op haar herstel en de zorg voor haar baby zonder zich zorgen te maken over huishoudelijke taken.
Dieet en zorg: Het dieet van de kraamvrouw in Japan is gericht op het bevorderen van herstel en het voorkomen van gezondheidsproblemen. Lichte, voedzame maaltijden zoals vis, rijst, misosoep en groenten worden vaak geserveerd. Er wordt veel aandacht besteed aan de balans van smaken en voedingsstoffen om ervoor te zorgen dat de kraamvrouw alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.
Huilen: Wanneer je baby niet stopt met huilen, kan dat je als ouder behoorlijk wanhopig maken. Japanse ouders hebben daar minder moeite mee. In het Japans bestaat het spreekwoord ‘Naku ko wa sodatsu’: ‘Huilende baby’s groeien sneller’. Huilen wordt daar dus juist aangemoedigd. Er bestaan zelfs wedstrijden waarbij de hardst huilende baby als winnaar naar huis gaat. Oordopjes zijn daar waarschijnlijk geen overbodige luxe…

Turkije; Beschermen tegen kwade geesten

Kırk uçurma: Deze ceremonie vindt plaats na 40 dagen en omvat rituelen zoals het baden van de baby met water en kruiden om hen te beschermen tegen kwade geesten en negatieve invloeden. De kraamvrouw en haar baby worden vaak met gezegend water gewassen en er worden speciale gebeden uitgesproken. Dit ritueel markeert het einde van de rustperiode en symboliseert een nieuw begin voor moeder en kind.
Aile yardımı: Familieleden, vooral vrouwelijke familieleden zoals moeders, schoonmoeders en zussen, helpen de nieuwe moeder met de zorg voor de baby en huishoudelijke taken. Ze bereiden ook speciale maaltijden die rijk zijn aan voedingsstoffen om het herstel van de kraamvrouw te bevorderen.

China; een maand huisarrest

Zuo Yuezi (坐月子): Deze traditie, die letterlijk “zitten voor een maand” betekent, is een eeuwenoude Chinese praktijk die gericht is op het herstel en de bescherming van de kraamvrouw. Gedurende deze periode moet de vrouw strikte regels volgen. Zoals het vermijden van koude dranken en voedsel, niet in bad gaan of haar haren wassen, en binnen blijven om zichzelf warm te houden. Deze regels zijn bedoeld om de vrouw te beschermen tegen gezondheidsproblemen later in het leven, zoals gewrichtspijn en chronische vermoeidheid. De focus ligt op rust en herstel, zodat de vrouw haar krachten volledig kan terugwinnen.
Speciale voeding: Het dieet van de kraamvrouw tijdens deze periode is zeer belangrijk en omvat vaak voedzame soepen, gember, rijstwijn en gerechten die rijk zijn aan proteïnen en mineralen. Traditionele gerechten zoals kippenbouillon met ginseng en varkensbottenbouillon worden vaak geserveerd, omdat men gelooft dat deze helpen bij het herstel van de energie en het bloed van de vrouw.

België; doopsuiker

Kraamzorg: In België is kraamzorg, vergelijkbaar met Nederland, beschikbaar voor nieuwe moeders. Kraamverzorgsters helpen gedurende een bepaalde periode na de bevalling met medische controles, borstvoeding en het geven van advies over babyverzorging. Ze kunnen ook helpen met huishoudelijke taken, hoewel dit minder gebruikelijk is dan in Nederland.
Geboortekaartjes: Het versturen van geboortekaartjes is een populaire traditie in België. Deze kaartjes bevatten details over de geboorte van de baby, zoals naam, gewicht, lengte en geboortedatum, en worden verstuurd naar familie en vrienden om hen op de hoogte te stellen van de geboorte.
Doopsuiker: Een andere Belgische traditie is het geven van doopsuiker (gesuikerde amandelen) aan bezoekers die op kraambezoek komen. De doopsuiker wordt vaak mooi verpakt en gepresenteerd in kleine doosjes of zakjes.

Polen; eerste weken weinig bezoek

Połóg: De periode van kraamzorg in Polen, bekend als “połóg,” duurt meestal zes weken. Tijdens deze tijd rust de kraamvrouw uit en herstelt ze van de bevalling. Familieleden, vooral de moeder van de kraamvrouw, helpen vaak met de zorg voor de baby en het huishouden.
Kołtun: Traditioneel was het in Polen gebruikelijk dat de kraamvrouw en de baby gedurende de eerste weken na de bevalling thuis bleven en bezoek werd beperkt. Dit was bedoeld om de moeder en baby te beschermen tegen infecties en om de moeder tijd te geven om te herstellen.
Speciale maaltijden: Het dieet van de kraamvrouw in Polen omvat vaak voedzame en licht verteerbare maaltijden. Soepen, zoals kippenbouillon, en gerechten met gekookte groenten en mager vlees zijn populair. Er wordt veel aandacht besteed aan het voorzien van de moeder van voldoende vitamines en mineralen.

Oekraïne; 40 dagen thuis met baby

Pidvode i Lyhyky (Підводи і Лихики): In Oekraïne is er een sterke nadruk op de gezondheid en bescherming van de kraamvrouw en haar baby. Tijdens de eerste 40 dagen na de bevalling blijven de moeder en baby vaak thuis, een periode die bekend staat als “pidvode i lyhyky.” Gedurende deze tijd wordt de kraamvrouw geholpen door familieleden, vooral haar moeder of schoonmoeder.
Traditionele rituelen: Er zijn verschillende traditionele rituelen die worden uitgevoerd om de moeder en baby te beschermen tegen kwade geesten. Bijvoorbeeld, een klein mes of ander metalen voorwerp kan onder het kussen van de baby worden geplaatst om hen te beschermen.
Voedzaam dieet: Het dieet van de kraamvrouw omvat vaak voedzame en verwarmende maaltijden zoals borsjt (een soep gemaakt van bieten) en andere traditionele Oekraïense gerechten die rijk zijn aan groenten en vlees.

Duitsland; 6 tot 8 weken kraamtijd

Wochenbett: De kraamperiode in Duitsland, bekend als “Wochenbett,” duurt meestal zes tot acht weken. Gedurende deze tijd wordt de kraamvrouw aangemoedigd om te rusten en te herstellen van de bevalling. Ze ontvangt vaak bezoeken van een vroedvrouw die medische controles uitvoert, helpt met borstvoeding en advies geeft over babyverzorging.
Besuchskultur: Het is gebruikelijk dat familie en vrienden de kraamvrouw bezoeken om de nieuwe baby te zien, maar vaak pas na een paar weken zodat de moeder voldoende tijd heeft om te herstellen. Bezoekers brengen vaak kleine cadeautjes mee voor de baby en de moeder.
Voeding en zorg: Net als in veel andere Europese landen, is er veel aandacht voor het dieet van de kraamvrouw. Voedzame en licht verteerbare maaltijden, zoals soep en stoofpotjes, zijn populair. Veel Duitse kraamvrouwen nemen ook kruidenthee om hun herstel te bevorderen en de melkproductie te stimuleren.

Deze tradities en gewoontes laten zien hoe verschillende culturen waarde hechten aan de zorg en ondersteuning van de kraamvrouw, waardoor ze kan herstellen en zich kan aanpassen aan haar nieuwe rol als moeder.